ilginç bir başlık ancak; uzun zamandır bu konu hakkında birşeyler karalamak istiyordum.
Şimdi gelelim neden böyle yazdığıma..
Hepimiz çalıştığımız ya da çalışmadığımız dönemlerde bazen aktif, bazen de pasif olarak iş arayışı içerisinde oluyoruz.
Tabi burada parantez açmak gerekli. Tanıdıklarımız aracılığıyla bir yerlere konumlandırılmamız, iyi anlaştığımız yöneticilerimizin yeni başladığı şirketine bizi de çağırması, pozisyon yoksa bile hemen sizin için bir pozisyon açıp bir kaç fake mülâkat aşamasından sonra işe alınmanız vb.gibi durumlar dışında olan bir iş arayışından bahsediyorum.
Yani gerçekten kendi emeklerinizle bir yerlere geldiğiniz, kimseye yalakalık yapmadığınız, dolayısıyla fazla kazanamadığınız için iş arayışı yaptığınız bir durumdan bahsediyorum.
Böyle bir durumda yapabileceğiniz şeyler kısıtlı olacaktır. Ya çevrenizde bulunan bir kaç kişiye iş aradığınızı söylersiniz ya da LinkedIn, Kariyer.net, secretcv.com, yenibiris.com gibi eleman sitelerine başvuru yaparsınız.
İşte, benim de bahsetmek istediğim bu başvuru yaptığınız kariyer siteleri hakkında olacak.
Çünkü gerçekten iş arayan, işe ihtiyacı olan yani geçim derdinde olan adayların başvuru yaptıkları yerlerden haber beklerken, bu durumları da göz önünde bulundurmalarını istiyorum.
Prosedür olarak bu sitelere ücretsiz üye olup CV'nizi doldurduktan sonra size uygun işler için firmaların ilanlarına başvuru yaparsınız ve bu yerlerden haber gelmesini beklersiniz.
Tabi haber beklediğiniz yer başvuru yaptığınız firma olacaktır çünkü bu siteler sadece işçi ve işveren arasındaki köprüdür sadece.
Şimdi gelelim bu işin arka bahçesine..
Başvuru yaptığınız bu eleman bulma siteleri genelde firmalara gidip ilan paketi satarlar ya da firmalar bu yerleri arayıp ilan vermek istediklerini aktarırlar.
Bazen dışarıda bu firmaların logolu arabalarını görürsünüz. İşte onun nedeni ilan satmaya gitmeleridir :-)
Firmalara göre içerik değişse de kategori olarak benzer olan ilan çeşitleri vardır.
Tek ilan, 3 ilan, 10 ilan, 20 ilan, 50 ilan, 100 ilan, sınırsız ilan vs.
Her bir ilanın yayınlanma süresi genelde 60 gündür.
Ayrıca bu firmalar tarafından sürekli kampanyalar da yapılmaktadır.
Örneğin; 10 ilan alana +10 ilan hediye, 100 ilan alana ana sayfada 1 hafta ücretsiz görünme gibi...
Yine bu firmalar tarafından ilanın ana sayfada görünmesi, büyük resimli ilan, banner ilan, videolu ilan, hedefli ilan, vs. gibi ek ürünler de sunulmaktadır.
Ve tabi bunların hepsi ek ücret gerektirir.
Şimdi tüm bu anlattıklarımdan sonra başvuru yaptığınız yerlerden hemen haber geleceğini düşünüyorsanız iyi okuyunuz..
Özellikle kurumsal, büyük firmalara başvuru yaptınız diyelim.
Bu firmalar artık kendi sitelerinden personel alımı yapmaya başladılarsa da çoğunluğu iş yükü olması nedeniyle bu işi halen eleman bulma siteleri üzerinden devam ettiriyorlar.
Bu büyük kurumsal firmalar eleman sitelerinden genelde sınırsız ilan paketi almaktadırlar. Hani sınırsız internet vardır. Onun gibi bir durum yani.
Bu firmaya yıllardır başvuru yapıyorum hiçbir dönüş olmadı dediğiniz olmuştur.
Yukarıda anlattığım maddeleri iyi okuduysanız muhtemelen cevabı buldunuz.
İşte nedenleri,
Bu firmaların çoğunun personel ihtiyacı olsun ya da olmasın artık parası verilmiş bir sınırsız ilan hakkı var.. ve her bir ilanın yayında kalma süresi 60 gün. 60 gün sonunda tek yaptıkları şey ilan tarihini güncellemek. Böylece ilan başvuru almaya 60 gün daha devam edecek.
Neden bu hakkını kullanmasın ki?
Peki neden böyle yapıyorlar?
Çünkü; firmanın ismi sürekli o sitede dönecek ve bu da ücretsiz reklam demek.
İkinci neden; adaylar firmaya sürekli başvuru yapacak ve sonrasında elinin altında oldukça büyük bir CV havuzu olacak. Sonra oradan istediği adayı seçecek.
Sınırsız almasalar da küçük firmalar da aynı mantığı kullanırlar ama onlar genelde adayları bulduktan sonra ne de olsa ilanın parasını verdim, aldığım eleman bir gün çekip giderse bir daha aramayayım diye hakları bitene kadar ilanları açık tutmaya devam ederler.
Peki bu firmalar eleman almak istediklerinde ne yapıyorlar?
Eleman bulma sitesinin verdiği kullanıcı adı ve şifre ile yani adayların yaptığı gibi siteye kurumsal /işveren girişi bölümünden girip başvurulara bakıyorlar.
Bakan kim?
İnsan Kaynaklarından genelde işe yeni başlamış bir stajyer. Kariyeriniz çoğu zaman bir stajyerin binlerce başvuru arasından sizi görmesine bağlı..
Bunu hakkıyla yapan yok mu elbette var ancak; insan kaynakları o kadar yoğun ki kimse bunlarla uğraşmak istemez ve genelde çömezlere bu işi verirler.
Sonra sizi görüşmeye çağırıp garip garip mülâkat soruları sorarlar. Bunun nedeni de işe yeni başlayan stajyerin de kendisini ispatlamak istemesinden başka bir şey değil.
Özetle şunu demek istiyorum.
Yaptığınız iş başvurusunun gerçek bir iş ilanı olması ihtimali özellikle büyük firmalar için çok düşüktür.
Siz yine buralarda CV'nizi doldurup oltanızı atın.Nasibinizde varsa Allah sebepleri bir araya getirip size o işi her şekilde verir. O ayrı bir konu.
Ama buralara başvuru yaptıktan sonra çok bel bağlamayın. Ben oltayı attım, nasipse olur deyip tanıdıklar aracılığıyla bir yerlere girmeye gayret edin :-)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder